Windsurfstories

Andrea Vanhoorne Bel-26 

Blog

Ronde om Texel 2014

Posted by andrea-bel26 on July 2, 2014 at 1:50 PM

I DID IT!!!


Na 10 jaar afwezigheid, waren de windsurfers dit jaar weer welkom op de ronde om Texel. Hmmm een longdistance race met veel uitdagingen, ik doe mee! Ik ben net een week klaar met examens en begin na een maand bureau zitten terug te trainen, vooral slalom dan.

 

Op vrijdag zouden we een voorronde houden om te kijken wie wel en wie niet aan de ronde mag deelnemen (veiligheidsvoorzorgen). Maar het waait op vrijdag niet dus is iedereen gekwalificeerd om zaterdag van start te gaan. Wel moeten we binnen een bepaalde tijd na nummer 1 aan de eerste gate zijn om verder te mogen. 


Op zaterdag staat er een mooi windje, we vertrekken aan Paal 17, richting vuurtoren, naar het wad en verolgens naar de Razende bol om dan weer op het strand van Paal 17 te finishen. 


Ik besluit om met mijn PD Formula en Ingmar's Loft Sails Formula 11m² van start te gaan. Op slalom is zo'n lang stuk opkruisen onmogelijk en ze voorspelde afnemende wind. Dit jaar had ik nog maar 2 keer op formula gestaan, telkens vlak water en met de 11m² had ik nog maar 1 maal gesurft... Ik hoopte dus op goodluck en doorzettingsvermogen.


Om 9h05 gaan wij van start, na de catamarans. Start op het strand... Niet mijn ding met zo'n lompe formula set. Maar ik ben redelijk snel weg. Het stuk naar de eerste gate aan de vuurtoren is ruime wind, ik vlieg in het rak uit mijn voorste voetband en heb een katapult. Even schrikken en die 11m² uit het water hijsen. Dan maar weer verder, het water was een echte klutsebak door al die cats. Ik heb wat moeite met snelheid houden en ga niet voluit (euhmja, ik moet nog zeker 3h varen!). Na de eerste gate, zo'n 35min na de start gehaald, kunnen we ruime halve wind naar de VC boei. Na de boei begint het opkruisen, pfff wat liep ik slecht over bakboord... Tijdens een van de overstagen grijp ik mijn ophaalkoord vast die vervolgens afbreekt, na wat zwemmen en knopen, kan ik weer verder. Enkele andere surfers hebben me nu wel ingehaald...

Na zo'n 3h opkruisen kom ik aan de Razende bol, door gate 4. Daar is de wind weg, ik ben al zo'n 4h aan het surfen, nu nog de laatste downwind. Goh, wat was die zwaar. Ik kon steeds net planeren, maar ik zat door mijn energie heen, laatste stuk stond ik te trillen en dan moest ik nog mijn set uit de branding op het strand tillen over de streep, phoe! Ik kreeg mijn set niet goed uit het water, ik was helemaal gesloopt maar ik was nog niet gefinisht dus ze mochten me niet helpen. Terwijl ik sukkel met mijn set uit het water te tillen, wordt ik ingehaald door een andere formual surfer, die wel nog de kracht heeft zijn set te tillen. Uiteindelijk eindig ik 16de, met een tijd van 4h34min. Ik was echt doodop, maar ik heb het wel gehaald! Mijn techniek was alles behalve goed, ik moet nog stevig gaan trainen op formula maar kwa doorzettingsvermogen zit het wel goed. Maar dat had ik met de Ijselmeercrossing al bewezen. 


Ik hoop er volgend jaar weer bij te kunnen zijn en mijn tijd te verbeteren. 

 

Zoals je ziet was ik echt helemaal gesloopt, maar ik ben wel de enigste girl die gefinisht is!


Ciao!


Categories: None