Windsurfstories

Andrea Vanhoorne Bel-26 

Blog

Trainingsweek Patrik & Swisscup

Posted by andrea-bel26 on April 17, 2013 at 10:10 AM

Net zoals vorig jaar, was er de week voor de eerste stop van het Zwitserskampioenschap in Hyères, een slalomtraining georganiseerd door Patrik Diethelm en Karin Jaggi. Ik kreeg een weekje vrijaf van school om hieraan deel te nemen. De windvoorspellingen dit jaar zagen er super uit! Maandag stond er een goed windje dat doorheen de dag nog toenam, ik nam mijn nieuwe Loft Sails Blade 7.8m² met de PD slalom 110l.  Eerst surfte iedereen zowat op zichzelf en je kon je zeil of board laten bijtrimmen bij Patrik. In de namiddag vaarden we met de hele groep te samen om dan uiteindelijk sparringpartners te kunnen vormen. Ik heb vandaag meer dan 5 uur gesurft, awesome!


De volgende dag voel ik wel dat ik 5 uur heb gesurft, maar….. let’s do it again! De wind was in de ochtend afwezig dus hadden we theorieles. Maar op de middag begon het opeens stevig te waaien. Ik neem dezelfde combi als gisteren en we oefenen op startjes. Er trainen enkele PWA’ers met ons mee, en ik merk dat ik even groot zit als hen. In de pauze verklein ik naar 6.3m² en 87l, en knal weer verder. De wind dipt wanneer we verder gaan met startjes dus tuig ik de 7.0m² met 110l. Vandaag ook weer 5uur gesurft :D


Woensdag stond er dan voor het eerst eens geen wind, we starten de dag met theorie. En gaan in de namiddag het water op. Het zijn geen echte slalomomtandigheden. Dus ik test mijn Loft 8.6m² uit op de nieuwe Patrik 128l. Surft super! Daarnaast hebben we weer trimtips.


Het feit dat het gisteren zo’n rustig dagje was heeft me goed gedaan. Vandaag blaast de wind uit de andere richting, aflandig dus en is het super vlak. Vandaag staat er gijpen op het programma. Ik tuig 7.0m² en 110l op en als eerste doe ik enkele rakjes met Patrik. Hij observeert mijn gijpen en vertelt wat beter kan, dan train ik zelf verder. Als iedereen individuele tips heeft gekregen, gaan we ‘extreem’ gijpen. In de avond hebben we filmanalyse, onze gijpes werden doorheen de dag gefilmd, en nu wordt elke gijp toegelicht. Ik neem natuurlijk een heleboel notities. Morgen begint de wedstrijd.


Het lijkt wel een herhaling van vorig jaar voor de Swisscup hier, vrijdag geen wind en in het weekend volle bak. Maar om 16h30 hebben we toch kunnen starten, het zijn nog steeds zeer light wind condities. Ik neem Loft 8.6m² en PD 128l. Ze hebben alle meiden in de laatste heat gezet samen met nog enkele andere deelnemers. Ik start mooi, niet volledig op snelheid maar wel voor de andere dames. Uiteindelijk finish ik 2plaatsen achter Karin, en dus bij de eerste helft en mag hiermee door naar de volgende ronde. Héél blij hiermee, want al direct 2de vrouw en voor een Franse die dit jaar haar intrede gaat doen in de PWA. :D De halve finale hebben we wel gestart, maar niet officieel uitgevaren doordat de wind in gedipt was.


De halve finales van gisteren werden eerst afgewerkt. Wind was nog niet zo sterk, maar er was voorspeld dat hij ging toenemen. Ik neem 7.8m² en 110l, maar tegen dat ik moet starten is dit al vrij groot. Ik vaar dus stevig overpowerd de halve finale uit, maar haal het niet tot de finale. Wat wel logisch is met al de PWA’ers in het deelnemersveld. De volgende heat start ik met 6.3m² en 87l. Ik heb extreme spinout en de baan ligt zo dat het in de ene richting super upwind is en over de andere kant een extreme downwind course. De verschillende spinouts doen mij ferm vertragen en uiteindelijk crash ik ook. Geen halve finale dit maal. De volgende heat gaat beter, ik neem 5.5m², de wind was nog feller toegenomen. Deze heat ging goeden ik haal de halve finale. Tijdens de halve finale had ik weer extreem veel last van spinouts in de felle downwind, dit moet ik eens gaan onderzoeken… De dag is over en ik sta momenteel als 2de dame, happy!


De wind waait nog zo sterk als gisteren, ik neem weer 5.5m² en 87l. De PWA’ers zitten ook met zeilen tussen de 6.2 en 4.8m², sommigen hebben hun race zeiltje zelfs vervangen door een 4.0m² wave! Ik heb niets kleiner bij dan 5.5m²… Ik begeef mij naar de startlijn, krijg respect van enkele PWA’ers aangezien ik groter zit dan hun collega’s, en maak een knal start! Als eerste over de lijn! Maar tijdens het wachten op de start was de wind nog toe genomen!! Alweer spelen de spinouts mij parten, ik crash, ga door naar de eerste boei, maar al helemaal uitgeput crash ik weer, op naar de volgende boei, weer een crash, ik drijf af, rust wat uit (ondertussen spring PWA freestyler Balz enkele malen over me heen…Best eng!). Ik vind de kracht om verder te gaan, op naar de volgende boei, crash weer, vertrek weer richting finishlijn en maak onder weg mijn grootste crash ooit! Setje vloog weg, ik maakte een salto,… echt helemaal crazy! Zwemmen naar men setje, weer vertrekken en dan eindelijk finishen! Maar ik ben helemaal uitgeput, dit was mijn zwaarste heat ooit! Maar wat wil je, Patrik zat met een 4.8m² op het water en ik met mijn 5.5m²… De laatste heat heb voorbij moeten laten schieten, echt balen. Hierdoor eindig ik als 3de dame, stom! Maar ik heb weer een belangrijke les geleerd; neem steeds AL je surfspullen mee! (de helft van de deelnemers gebruikte wavezeiltjes en waveboards…;)


Maar de week was geweldig! Ik heb een hoop bijgeleerd en veel nieuwe mensen leren kennen! Ik wil mijn directeur van het Sint-Ursula Lyceum toch nog eventjes bedanken dat zij mij de mogelijkheid gaf hieraan deel te nemen. Bedank!

Laat dat wedstrijdseizoen maar komen, ik ben er helemaal klaar voor! ;)


 

Categories: None